Waarom meer senioren scheiden

Gepubliceerd op 30-10-2020 door de Scheidingsplanner

Aantal senioren scheidingen is verdubbeld

Het aantal senioren dat per jaar in Nederland scheidt is in de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld. Zo’n 20 jaar geleden gingen 1 op de 6 senioren scheiden, tegenwoordig is dat 1 op de 3 senioren. De redenen waarom senioren er uiteindelijk toch kiezen om te gaan scheiden zijn even divers als bij dertigers of veertigers.

Inhoudsopgave

> Redenen senioren scheiding
> Bindende factoren zijn verdwenen
> Pensioen als oorzaak
> Aandachtspunten senioren scheiding

Redenen senioren of grijze scheiding

Een senioren scheiding, ook wel een grijze scheiding genoemd, betekent in ieder geval dat de tijd die achter je ligt langer is dan de toekomst die nog voor je ligt. De gedachte 'Ik heb misschien nog 20 tot 30 jaar te leven. Wil ik deze jaren nog doorbrengen met mijn partner?’ dringt zich dan vaak op. En hierdoor kan weer het gevoel ontstaan van ‘Ik moet nu stappen zetten of ik zal nooit meer de kans krijgen’. De primaire redenen voor een senioren scheiding zijn:

  • We zijn in de loop van de jaren uit elkaar gegroeid
  • We pasten niet bij elkaar
  • Er is een tekort aan aandacht, begrip en liefde

De bindende factoren zijn vaak verdwenen bij een grijze scheiding

Bij een senioren scheiding is de liefdesrelatie vaak veranderd in een broer-zus relatie. De onderlinge verstandhouding is over het algemeen nog wel goed, maar er is bijvoorbeeld geen intimiteit meer. Bovendien heb je als je jonger bent over het algemeen aardig wat bindende factoren met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor jullie kinderen of de hypotheek die afbetaald moet worden. Juist door die bindende factoren is men bereid om tijd en energie in de relatie te blijven stoppen, ook al is die relatie misschien niet ideaal meer. Als die bindende factoren echter wegvallen, kan de motivatie om in de relatie te blijven investeren ook wegvallen. Dit heeft dan als gevolg dat wat men vroeger met de mantel der liefde bedekte nu echt hete hangijzers kunnen worden. Het besluit om afscheid te nemen van de partner is dan niet onlogisch.

Het pensioen als oorzaak van een senioren scheiding

Het bereiken van de pensioenleeftijd kan een relatie aardig onder druk zetten. Dit heeft dan weer direct invloed op de onderlinge verstandhouding. Waar men vroeger het werk of andere dagelijkse bezigheden had, zit men nu min of meer op elkaars lip. En dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Door andere verwachtingen en onduidelijke communicatie krijgt die leuke nieuwe tijd samen ineens een andere invulling. Dat leidt er vaak toe dat ieder zijn tijd op zijn of haar eigen manier gaat invullen. Hierdoor realiseren partners zich hoezeer ze eigenlijk alleen zijn in hun huwelijk en hoezeer ze naar iemand verlangen die dezelfde waarden en verlangens heeft als zijzelf. Als een relatie in kwaliteit inboet, dan is een scheiding tegenwoordig zeker niet meer taboe. Ook niet bij senioren.

Aandachtspunten bij een grijze scheiding

Wat de aanleiding ook is, ook een senioren scheiding is behoorlijk ingrijpend. Zeker omdat de levens zolang met elkaar verbonden zijn geweest. en men zoveel dingen gezamenlijk heeft opgebouwd. Zoals de kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. Daarom is het zeker in deze levensfase zo belangrijk dat de scheiding in goed overleg met elkaar wordt geregeld en er in het proces extra aandacht wordt besteed aan het behouden van de familiebanden.

Veelgestelde vragen over 'Scheiden op latere leeftijd'.

Heeft scheiden op latere leeftijd nog zin?

Ja, scheiden op latere leeftijd kan, afhankelijk van je persoonlijke situatie en levensdoelen, zeker zinvol zijn. Hoewel een scheiding op oudere leeftijd (ook wel een "grijze scheiding" genoemd) complex kan zijn, biedt het vaak ruimte voor een nieuwe start en een gelukkigere toekomst.

Redenen waarom scheiden op latere leeftijd zin kan hebben
  • Persoonlijk geluk: veel stellen groeien na jaren uit elkaar en voelen zich ongelukkig in de relatie. Op latere leeftijd kun je alsnog kiezen voor een leven dat beter bij je past.

  • Gezondheid en welzijn: een ongelukkige relatie kan stress en gezondheidsproblemen veroorzaken. Scheiden kan bijdragen aan meer rust en emotioneel welzijn.

  • Nieuwe levensfase: pensioen of minder verplichtingen bieden de kans om opnieuw te beginnen en je eigen wensen centraal te stellen.

De Scheidingsplanner biedt begeleiding die gericht is op financiële zekerheid, juridische afwikkeling en emotionele ondersteuning. Met een duidelijk Scheidingsplan® helpen wij je om een scheiding op latere leeftijd soepel en weloverwogen te doorlopen.

Tip: Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om meer inzicht te krijgen in een scheiding op latere leeftijd. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. 

Waar moet je beginnen als je uit elkaar gaat?

Begin met het op een rij zetten van je situatie en emoties. Praat eerst met je partner over het besluit om uit elkaar te gaan. Het is belangrijk om in deze fase rust te bewaren en geen overhaaste beslissingen te nemen over bijvoorbeeld je woning of de kinderen.

Om de vraag 'Waar moet je beginnen als je uit elkaar gaat?' goed te kunnen beantwoorden hebben we een stappenplan scheiden samengesteld, dit zijn alle stappen:

  • Stap 1: Vertel het je partner
  • Stap 2: Vertellen aan jullie kinderen, familie en vrienden
  • Stap 3: Besluit nemen over hoe jullie de scheiding willen regelen
  • Stap 4: Maak jullie woonwensen inzichtelijk
  • Stap 5: Maak een financieel plan
  • Stap 6: Gegevens verzamelen
  • Stap 7: Maak afspraken over jullie kinderen
  • Stap 8: De boedelverdeling
  • Stap 9: Opstellen van het echtscheidingsconvenant
  • Stap 10: Scheiding aanvragen
  • Stap 11: Scheiding laten inschrijven
  • Stap 12: Scheiding verwerken

Op de pagina 'Stappenplan scheiden, waar begin ik? wordt elke stap nader beschreven. Je kunt er ook een printbare versie aanvragen.

Wat zijn de kosten van een scheiding?

De kosten van een scheiding kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie en de gekozen aanpak. Bij de Scheidingsplanner streven we naar transparantie en kosteneffectiviteit:

Gratis kennismakingsgesprek: we starten altijd met een kosteloos gesprek om je situatie te bespreken.

Alles-in-één pakket: ons Scheidingsplan® dekt alle aspecten van je scheiding, waaronder:

  • Financieel advies
  • Juridische begeleiding
  • Mediation (indien nodig)
  • Opstellen van alle benodigde documenten
  • Afwikkeling bij de rechtbank

Investering in je toekomst: onze aanpak is gericht op het voorkomen van toekomstige problemen, wat op lange termijn kostenbesparend werkt.

De exacte kosten hangen verder af van factoren zoals:

  • Complexiteit van je financiële situatie
  • Aanwezigheid van kinderen
  • Eigenwoningbezit
  • Ondernemerschap

In dit artikel lees je meer informatie over 'wat kost een scheiding?'

Voor een persoonlijke kostenopgave nodigen we je uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we je situatie en geven we een heldere prijsindicatie voor jouw specifieke scheidingstraject.

Hoelang duurt een scheiding aanvragen?

De duur van jouw scheiding is van diverse factoren afhankelijk, zoals:

  • Hoe ingewikkeld is jullie scheiding?
  • Hoe gaan jullie de scheiding regelen?
  • Hoe snel kunnen jullie het samen eens worden?

In dit artikel lees je meer over ‘Hoelang duurt een scheiding?

Bedenk hierbij ook dat elke scheiding uniek is. Voor persoonlijk advies en om indicatie te kunnen geven hoelang jouw scheiding gaat duren, raden we aan om een gratis kennismakingsgesprek met een van onze Scheidingsplanners in te plannen.

Terug naar boven